SMS - senzorička i motorička stimulacija

Istraživanje
                                      
Malo je poznata činjenica da je jezik direktno povezan s moždanim deblom. Tu anatomsku karakteristiku znanstvenici koriste kako bi poboljšali rehabilitaciju kod osoba oboljelih od neuroloških bolesti. Elektrostimulacija kranijalnih živaca stvara tok neuronskih impulsa koji se zatim dovode izravno u moždano deblo - glavni kontrolni centar mnogih životnih funkcija, uključujući osjetilnu percepciju i kretanje. Iz moždanog debla ti impulsi putuju kroz mozak i aktiviraju ili reaktiviraju neurone i strukture uključene u ljudske funkcije - korteks, leđnu moždinu i potencijalno cijeli CŽS. Autori ovog istraživanja su stimulaciju jezika primijenili i za liječenje pacijenata s gubitkom vida, pacijenata koji su preživjeli srčani udar te oboljelih od Parkinsonove bolesti. „Vjerojatno smo otkrili novi način za neurorehabilitaciju mnogih neuroloških bolesti“  rekao je voditelj studije Yuri Danilov. 

https://jneuroengrehab.biomedcentral.com/articles/10.1186/1743-0003-11-79

Kanadska kompanija Helius Medical Technologies nakon 40 godina istraživanja konstruirala je uređaj nazvan PoNS, koji se bazira na neiznvazivnoj elektrostimulaciji jezika i tako koristi mogućnost našeg mozga (njegovu neuroplastičnost) da sam „popravi“ nastala oštećenja kod mnogih neuroloških bolesti.


Što je metoda „SMS“?

Slijedom provedenih istraživanja dizajnirali smo metodu „SMS“ (Senzorička i motorička stimulacija), inovativnu metodu terapije pomoću konja (TPK) razvijenu zbog uočene potrebe da se motorički i senzorički impulsi inicirani hipostimulacijom (jahanjem) učinkovitije integriraju u naš mozak, što postižemo elektrostimulacijom jezika. Tako koordinirani i fino podešeni impulsi prema načelu povratne sprege vraćaju se natrag u centralni živčani sustav (CŽS) putem kranijalnih živaca i omogućavaju bržu i bolju (re)habilitaciju, naročito u ekstremitetima koji su doživjeli traumatsko i cerebralno ili cerebelarno oštećenje.
Za stvaranje senzoričkih i motoričkih impulsa u metodi „SMS“ koristimo konjski korak kroz već ranije razvijenu metodu hipostimulacije i neke tehnike iz hipoterapije i terapijskog jahanja, a za integraciju tih impulsa u CŽS i povratnu spregu, koristimo elektrostimulaciju jezika, odnosno trigeminalnog i facijalnog živca, koji su direktno povezani s moždanim deblom, ključnim centrom koji upravlja osnovnim tjelesnim procesima. 

Elektrostimulacija

Elektrostimulacija jezika vrši se prijenosnim uređajem za neuromodulaciju (SMS – senzomotorički stimulator) na način da se uređaj lagano drži na usnama i zubima oko pravokutnog dodatka koji ide u usta i počiva na prednjem, gornjem dijelu jezika, dok je osoba istovremeno na konju koji se kreće (hipostimulacija). 
Uređaj se sastoji od 9 izloženih kružnih elektroda (promjera 8,4 mm, od krajeva i međusobno udaljene 1,2 mm) na kvadratnoj matrici od 3 cm x 3 cm na tiskanim pločama  presvučenom biokompatibilnim epoksidom (ukupno 3 cm x 6,5 cm). Niz od 3 elektrode podijeljen je u 3 reda (3 x 3) gdje samo jedna elektroda u redu pulsira u bilo kojem trenutku, dok preostale elektrode služe kao put povratne struje. Frekvencija pulsa je od 0 – 1000 hz, a širina od 20 mikrosekundi do 400 mikrosekundi, dok je izlazna amplituda pulsa do 50 mA (<50 V).
Razina podražaja podešava se manipuliranjem od 0 do 16, pri čemu je minimalna izlazna amplituda ne više od 2% maksimalne. Parametri elektroda i oblika valova izvedeni su iz dostupnih istraživanja usmjerenih na razvijanje elektrotaktilne stimulacije (TLNS) i proučavanjem teorije električnih polja kako bi bili maksimalno ugodni i pod kontrolom što sam ishod čini potpuno bezbolnim, ali i prilagodljivim individualnom pragu percepcije podražaja (stimulacije) zbog razlika u osjetljivosti jezika.

https://www.youtube.com/watch?v=Lou9zIy7Zs0 
https://www.youtube.com/watch?v=EoeFAmucFWA

Hipostimulacija

Hipostimulacija je metoda terapije pomoću konja koja polazi od osnovne čovjekove potrebe – kretanja. „Hodanje povećava fleksibilnost naših zglobova, izdržljivost, opskrbu svih naših tkiva i sustava kisikom, pozitivno djeluje na rad srca i pluća, pospješuje probavu i cirkulaciju, snižava razinu lošeg kolesterola, potiče naše kosti na izgradnju i sprječava osteoporozu, potiče iskoristivost inzulina, sudjeluje u sprječavanju pojave nekih tumorskih oboljenja, podiže raspoloženje, povećava koncentraciju, potiče naš mozak na rad. Istraživanja pokazuju da hodanje i slični oblici tjelesne aktivnosti utječu na stvaranje novih neurona i neuronskih veza u našem mozgu. Ono što je važno znati je da je učinak svake tjelesne aktivnosti pa tako i hodanja - kumulativan.“ (Ana Puljak, dr. med., spec. javnog zdravstva, voditeljica Odjela za promicanje zdravlja, Služba za javno zdravstvo)

Zašto konj:
PELVIC THRUSTS                               HORSE                     MAN
Lateral pelvic tilt                                      5 cm                     5 degrees    
Pelvic rotation                                         8 degrees             3-4 degrees 
Lateral pelvic displacement                    7-8cm                   4- 5cm
Anterior-posterior pelvic tilt                     high                      3 degrees      
( Rehle , 1990)
 
Za potrebe funkcioniranja metode razvijene su matematičke formule koje precizno izračunavaju intenzitet stimulusa, njegovu frekvenciju i trajanje aplikacije („dozu“). Takav znanstveni pristup garantira nam potpuno individualizirani pristup klijentu – dobivene vrijednosti su apsolutno osobne. Trajanje aplikacije stimulusa i njegova frekvencija usko su povezani u pogledu stimulacijskog djelovanja i oni se moraju usuglasiti da bi se postigli optimalni terapijski učinci. Trajanje aplikacije i intenzitet usuglašavaju se određivanjem frekvencije. Intenzitet mora biti dovoljno jak, a trajanje aplikacije dovoljno dugo da bi se postigli željeni neurološki učinci.

Općenito, svaka terapijska intervencija ima dvije strane: klijent sa svojim potrebama i metoda sa svojim principima. To znači da će potrebe klijenta, metodologija, socijalni, kulturni, geografski i financijskičimbenici odrediti koja je doza "prava " za pojedino dijete (Bruce Gans).
 
Sve informacije možete dobiti na krila@krila.hr,  Fb: KRILA terapijsko jahanje, www.krila.hr ili direktno pozivom na gsm: 091 253 71 91.



Partneri, sponzori i donatori